Wat zullen inflatie, het verloop van de pandemie en wereldwijde beleidsreacties betekenen voor obligaties uit opkomende markten (EM FX) in 2022?
Dat vragen de experts van UBS Asset Management zich af in het lijvige rapport ‘Cross currents bring risks and opportunities in 2022’. Ondanks het sombere vooruitzicht, signaleren zij ook enkele mooie kansen voor beleggers.
Wereldwijde groei, wereldhandel en grondstoffenprijzen zijn de belangrijkste factoren die opkomende economieën en de lokale activaprijzen zullen beïnvloeden, stellen de experts. “2022 wordt, vanwege bovengenoemde aspecten, voor obligaties uit opkomende landen een overdrachtsjaar. En dat is gezien het huidige lagerenteklimaat niet eens zo slecht.”
Volgens de experts rendeert staatsobligaties 5,5%; lokaal schuldpapier 6%, terwijl EM FX een impliciet rendement van 8% heeft. Als de rente op Amerikaanse staatsobligaties binnen de bandbreedte van 1,5% tot 2,25% blijft en de spreads/rentes ongewijzigd, kan EM FX volgens hen uiteindelijk 4,5%-5,5% opleveren.
“Daarnaast is er voor high yield nog voldoende ruimte om in 2022 te verkrappen, en dat drijft het rendement nog verder op. China en Asia high yield voldeden in het vierde kwartaal bijvoorbeeld niet aan de verwachtingen, maar blijven in 2022 toch een van de aantrekkelijkste beleggingscategorieën. Als China high yield spreads dunner worden als gevolg van de maatregelen die de autoriteiten in december aankondigden en hebben doorgevoerd, kan dit niet alleen positief uitpakken voor Chinese high yield, maar in algemene zin ook voor Asia high yield en high yield uit andere opkomende markten.”
Naar verluidt start de Fed dit jaar met het verhogen van de rentetarieven, maar voor opkomende markten waar de rente nu al hoog is, zoals in Brazilië (12%) en Rusland (9%), is er nog ruimte om de rente te verlagen voordat de inflatie daar piekt, zo stellen de experts van UBS AM. “Al hebben lager renderende landen, zeker de landen die nog niet eens aan renteverhogingen zijn begonnen, denk aan landen als India, Indonesië, Maleisië, de Filippijnen en Thailand - wellicht minder geluk.”
Reden waarom de experts in het twee kwartaal wel enkele aantrekkelijke kansen zien voor lokale obligaties. “Wat EM FX betreft, is de waarde hersteld na de koersval, maar nog belangrijker zijn de rentetarieven: de veronderstelde rendementen zijn aanlokkelijk en meer in lijn met historische niveaus. Om het potentieel van EM FX ten volle te benutten, zal de Amerikaanse dollar in waarde moeten afnemen en Treasuries relatief stabiel moeten blijven.”
Vooruitzichten in het kort:
- De vooruitzichten voor het eerste kwartaal van 2022 zijn voor EM FI nog altijd somber, maar het instapniveau is aantrekkelijk voor zowel de FX als de yields.
- Valuta's zijn naar historische maatstaven ondergewaardeerd, terwijl de gevorderde conjunctuurcycli in veel EM landen de valuta's weer rendabel hebben gemaakt (vooral in Rusland en Brazilië).
- Wij zijn slechts voorzichtig optimistisch over de markt, aangezien de aanhoudende verstoringen door de COVID-19 pandemie en de aanhoudende wereldwijde inflatie voor onverwachte politieke uitglijders kunnen zorgen.
- De economische vertraging in China en het dreigende begin van de renteverhogingen in de VS zijn de belangrijkste wereldwijde tegenwind voor het begin van het jaar.
- Wij verwachten dat de belangrijkste economische centra in de wereld in 2022 in een gezond tempo zullen groeien, met een lagere/stabiele inflatie (VS, EU/China) naarmate het jaar vordert.
Hier vindt u het volledige rapport ‘Cross currents bring risks and opportunities in 2022’ van UBS Asset Management.