Ontwikkelde markten zullen langzamer herstellen van de coronacrisis dan China of andere Noord-Aziatische economieën.
Dat zeggen de experts van UBS Asset Management in een analyse over de Chinese aanpak: ‘Reopen vs. reactivate: lessons from China’s experience.’ Het veiligheidsgevoel van consumenten is bepalend voor het herstel, en vooral risicovolle beleggingen gaan een moeilijke tijd tegemoet omdat beleggers grotere onzekerheid zullen moeten inprijzen.
De belangrijkste punten uit het rapport:- Beleggers moeten zich niet focussen op de heropening van economieën, maar de mate waarop consumenten en bedrijven zich aanpassen. Pas als zij zich veilig genoeg voelen, zullen ze hun normale activiteiten hervatten.
- Uit de ervaring in China blijkt dat het gewone leven maar langzaam op gang komt: consumenten passen hun gedrag aan om de kans op besmetting te verkleinen, ook al zijn bijvoorbeeld winkels en restaurants weer geopend.
- Ontwikkelde economieën zullen het lastiger krijgen om terug te keren naar een normale situatie omdat de bevolking veel sceptischer staat tegenover corona-tracking apps.
- De vooruitzichten voor risicovolle beleggingen worden minder gunstig omdat beleggers op de weg naar herstel grotere onzekerheid en solvabiliteitssrisico’s moeten inprijzen.
- Dat de S&P 500 maar met 10% is gedaald, is gezien de scherpe daling van de groeivooruitzichten van bedrijven en de hoge waarderingen aan het begin van het jaar, zeer opmerkelijk.
- Volgens de experts van UBS Asset Management hebben alle enorme steunpakketten de markten goed gedaan, maar nu die steun al voor het grootste deel is ingeprijsd, lijken de huidige koersen de lage groeiverwachtingen en bedrijfswinsten voor de komende kwartelen en jaren niet te reflecteren.
- Een gematigd defensieve aandelenallocatie naar sectoren die minder worden getroffen door lockdowns zoals communicatiediensten of gezondheidszorg verdienen aanbeveling.
- Voor beleggers met een langere beleggingshorizon en een grotere risicotolerantie wordt het langzaam tijd om een blik te werpen op de hardst getroffen sectoren als de auto-industrie, banken en energiesectoren.
- Noord-Aziatische beleggingen in landen als China, Korea en Taiwan verdienen de voorkeur, omdat zij beter in staat zijn om het virus in te dammen.
Het volledige rapport ‘Reopen vs. reactivate: lessons from China’s experience’ van UBS Asset Management vindt u in de bijlage.