2020 was voor duurzaam beleggen een kanteljaar.
Ondanks een periode van grote marktvolatiliteit is de instroom in duurzame fondsen aanzienlijk toegenomen: het jaar werd afgesloten met een recordbedrag van 1600 miljard dollar.
UBS Asset Management (UBS AM) heeft in dit belangrijke jaar voor duurzaamheid de stewardship-activiteiten verder uitgebreid tot buiten het traditionele domein van beursgenoteerde aandelen, zo staat in het stewardship rapport over 2020 van de vermogensbeheerder. Hoewel de beleggingsbenadering per beleggingssegment kan verschillen, hebben de onderliggende ESG-kwesties een gemeenschappelijke rode draad. “Reden waarom bij veel van onze engagement-activiteiten nu analisten uit verschillende disciplines betrokken zijn, waaronder aandelen, vastrentende waarden en duurzaam beleggen (SI)”, aldus UBS AM.
De benadering van engagement is streng bij UBS AM. "Ondernemingen enkel vragen stellen zonder feedback te geven en verbeteringen aan te moedigen, is niet voldoende om van engagement te spreken. Het doel van de dialoog tussen onszelf en de bedrijven waarin we beleggen is om de informatievoorziening en prestaties te verbeteren.
Enkele hoofdlijnen uit het rapport:
• 11.000+ aandeelhoudersvergaderingen: In 2020 stemde UBS AM op meer dan 11.000 vergaderingen. Dat is op 96% van de aandeelhoudersvergaderingen waar we een stemgerechtigde positie hadden, en dat verspreid over 60 landen. In 64% van de vergaderingen was er ten minste één resolutie met een stem tegen het management. Er werd 614 keer tegen het management gestemd vanwege een gebrek aan genderdiversiteit. In de eerste helft van 2021 worden Denemarken, Noorwegen en Zweden toegevoegd aan de landen waarin we onze engagementactiviteiten uitvoeren.
• 429 engagements: In 2020 vonden er 429 engagementvergaderingen plaats. Dat komt neer op een stijging van 20% ten opzichte van 2019. Ongeveer 10% van deze interacties was in samenwerking met andere beleggers via initiatieven als: Climate Action 100+, het UK Investor Forum, de Access to Medicine Foundation en het FAIRR-initiatief.
• Onderwerpen: UBS AM sprak met bedrijven over een breed scala aan onderwerpen, variërend van corporate governance (50%), bedrijfsmodellen (41%), kapitaalbeheer (39%), milieukwesties (32%) en sociale kwesties (24%). Bij het engagement lag de nadruk op klimaatverandering, gender en het meten van de impact.
• Betrokkenheid bij het klimaat: Het aan de orde stellen van klimaatrisico’s bij het topmanagement is volgens UBS AM een van de belangrijkste sleutels om de integratie van klimaatrisico's bij bedrijven om te zetten in actie. UBS AM’s strategisch engagementprogramma richt zich op bedrijven in die sectoren die de grootste impact hebben op het klimaat. Sinds 2017 heeft de vermogensbeheerder met 509 ondernemingen in energie- en nutssectoren engagement gehad die samen 27% van de totale uitstoot van de FTSE developed world Index vertegenwoordigen.
• Belangrijke wijzigingen het stembeleid: UBS AM kan ervoor kiezen om tegen een bestuursvoorzitter te stemmen wanneer er onvoldoende vooruitgang is geboekt op zaken die tijdens het engagement aan de orde zijn gekomen. Dat geldt met name voor tot klimaatveranderingskwesties die zijn besproken als onderdeel van ons klimaatgerelateerde engagementprogramma.
Michael Baldinger, Head of Sustainable & Impact Investing bij UBS Asset Management: “Beleggers hebben een krachtige stem. Stewardship is een belangrijk middel om standpunten kenbaar te maken en positieve resultaten voor onze klanten te stimuleren. Dit jaar hebben we onze stewardship-activiteiten uitgebreid tot buiten het traditionele domein van beursgenoteerde aandelen, met een grotere nadruk op vastrentende waarden. Bovendien zien wij een groeiende rol weggelegd voor stewardship binnen alternatieve beleggingscategorieën. De beleggingsbenadering kan per beleggingscategorie verschillen, maar de onderliggende ESG-kwesties hebben een gemeenschappelijke relevantie.”
Hier vindt u het volledige Stewardship Report 2020 'Aligning activities' van UBS Asset Management.