Met welke benadering kunt u het meeste uit factorbeleggen halen?
Er zijn twee basismethodes om verschillende factoren in één oplossing samen te brengen, de Lego-benadering en de soep-benadering. Wij geven voor een multi-factoroplossing de voorkeur aan de Lego-benadering. Bij Lego zorgt een top-downallocatie aan afzonderlijke factoren voor een duidelijke attributie van rendementen en risico's en voor een blootstelling aan vijf of zes verschillende factoren.
Lego is de benadering van de multi-factoroplossingen gebaseerd op de MSCI Select Factor Mix Index waar wij de voorkeur aan geven. Hierbij is sprake van een gelijkgewogen allocatie aan zes van de meest ingeburgerde aandelenfactoren: waarde, omvang, dynamiek, kwaliteit, dividendrendement en lage volatiliteit. De index wordt driemaandelijks herzien, waardoor er een evenwicht is tussen omloopsnelheid en het behoud van de gewenste gelijke weging voor alle zes de factoren in de portefeuille.
De alternatieve soep-benadering beoogt om aandelen te selecteren die tegelijkertijd aan diverse factorcriteria voldoen, bijv. waardeaandelen die ook goede dynamiek- en kwaliteitskenmerken hebben. Wij menen dat deze benadering goed werkt, maar alleen als er twee of hoogstens drie factoren worden gecombineerd. De Lego-benadering is geschikter om een groot aantal factoren samen te brengen.
Een brede op Lego gebaseerde oplossing kan geschikt zijn als kernaandelenbelegging, met het potentieel om beter te presteren dan de bredere markt.
We nodigen u uit om de meest recente uitgave van ons On Track Magazine te downloaden voor meer informatie over factorbeleggen.
Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.