In ieder geval niet door zomaar de aandelenfactoren te kopiëren.
Veel van de ideeën en methodieken rond smart bèta- en factorbeleggen, die hun toegevoegde waarde voor aandelen hebben bewezen, dringen inmiddels ook door naar de vastrentende markten. Hoewel de potentiële voordelen even groot zijn, hebben obligatiebeleggers met aanvullende problemen te maken.
Smart bèta, waarmee we alle niet op marktkapitalisatie gebaseerde indices behalve factorbeleggen bedoelen, wordt in vastrentende waarden al enige tijd toegepast. Voor ons betekent dit een manier om onze cliënten binnen een gegeven risico-rendementskader een meer doelgerichte bèta-blootstelling te leveren.
In de praktijk kan dit inhouden dat wij de Fiscal Strength weighted Global Government-index volgen, die een hogere diversificatie biedt terwijl de overige kenmerken lijken op die van de standaardindex. Of het kan een op liquiditeit gerichte bedrijfsobligatie-index zijn, met een risico-rendementsprofiel vergelijkbaar met dat van de standaardmarkt, maar met lagere transactiekosten. Dit zijn besparingen waar de belegger rechtstreeks van profiteert. Een andere benadering is de toepassing van een SRI-filter om ondernemingen te selecteren die zich houden aan normen voor duurzaamheid en verantwoordelijkheid.
In deze zin is factorbeleggen een logische verdere ontwikkeling van smart bèta. Hiermee is een gepersonaliseerde multi-factorbenadering mogelijk, die rekening houdt met de visie en de doelstellingen van een belegger. In vastrentende waarden staat deze aanpak nog in de kinderschoenen en om praktische redenen is het niet mogelijk om de aandelenbenadering zomaar te kopiëren.
Gezien de basisstructuur van een obligatie, het gelijkmatigere verloop van de koersen, liquiditeitsbeperkingen en transactiekosten kan het moeilijker zijn om factorbeleggen op dit terrein te implementeren. Niettemin zijn de factoren op de vastrentende markt, zoals Value, Quality, Momentum of Carry qua concept vergelijkbaar met die voor aandelen. De resultaten tot nu toe lijken gunstig maar uit back-testen blijkt ook dat voorzichtigheid is geboden.
We nodigen u uit om de meest recente uitgave van ons 'On Track' Magazine te downloaden. Hierin kijken we naar een aantal factoren die relevant zijn voor vastrentende waarden, kunt u lezen hoe de ESG-competenties van UBS zijn geïntegreerd in mogelijke oplossingen en bieden wij een nadere blik op de wereld van indexbeleggingen.
Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.