Jeroen Blokland
Column
Opinie

Grafiek van de week: winstvermoeidheid

Jeroen Blokland

Het winstseizoen is nog maar net begonnen, maar toch zien we al enkele voorbeelden van wat een trend gaat worden: minder bedrijven die de verwachtingen weten te verslaan.

Omdat beleggers er van houden om positief verrast te worden, zijn bedrijven doorgaans te voorzichtig met hun verwachtingen om diezelfde beleggers vooral niet teleur te stellen. Maar wanneer de economie op een recessie afstevent, worden de verwachtingen minder vaak gehaald en dit cijferseizoen is waarschijnlijk hiervan een eerste indicatie.

Grafiek 1

Tot nog toe heeft nog geen 70 procent van de bedrijven die de winsten hebben gepresenteerd de verwachtingen verslagen. De gerapporteerde omzet komt in net iets meer dan de helft van de gevallen boven verwachting uit. Beide getallen liggen aanzienlijk lager dan in de voorgaande kwartaal.

Te enthousiast

Gedurende elke forse groeivertraging of recessie gingen de winsten en omzetten van bedrijven omlaag. En ook al kan de inflatie de nominale winsten een tijdlang kunstmatig opdrijven, denk ik niet dat het in deze recessie anders wordt. 

Dat is echter niet wat markten denken. Afgaande op de huidige en verwachte koers-winstverhoudingen, rekenen beleggers impliciet op een winstgroei van 15 procent voor Amerikaanse aandelen. Voor de wereld als geheel is het minder maar ook nog steeds positief. Beleggers zijn dus nog altijd positief gestemd over de verwachte winstgroei.

Grafiek 2

Maar de kans op 15 procent meer winst lijkt me uiterst klein. Verschillende indicatoren wijzen namelijk precies de andere kant op. Koreaanse exporten, traditioneel een goede voorspeller van de globale groei en winstontwikkeling, wijzen op een daling van de winsten van 15 procent. Dat is nogal een gat.

Opkomende markten zijn de uitzondering hier. Markten houden rekening met een daling van de winst per aandeel van 6 procent. Voor opkomende landen ligt de lat dus ogenschijnlijk een stuk lager. Maar met de sterke stijging van zowel de grondstoffenprijzen als de Amerikaanse dollar – die beide flink doorwerken in de winstcijfers van bedrijven in opkomende landen – is 6 procent krimp ook aan de lage kant wanneer je uitgaat van een mondiale recessie.

Winsten zijn de volgende domino die nog moet omvallen en die het opwaarts potentieel van aandelen beperkt.

Jeroen Blokland is oprichter van True Insights, een platform dat onafhankelijke research biedt om gediversifieerde multi-asset portefeuilles samen te stellen. Blokland was laatstelijk hoofd multi-assets bij Robeco. Zijn "grafiek van de week" verschijnt iedere donderdag op Investment Officer.