Waardering is veelal niet meteen de ‘trigger’ voor een ommekeer op de beurzen. Maar het is wel een doorslaggevende factor in de hoeveelheid opwaarts of neerwaarts potentieel voor de markt.
Re-rating
Sinds het dieptepunt midden juni is de S&P 500 Index met 18 procent gestegen. Over dezelfde periode steeg de winst-per-aandeel met minder dan 2 procent. Er is dus sprake van een flinke ‘re-rating’ van aandelen in de voorbije twee maanden.
Op basis van de laatste waarneming is de realized P/E ratio opgelopen tot een stevige 21. De forward P/E is gestegen tot 19.
De realized en de forward P/E ratio impliceren bovendien een verwachte winstgroei in de komende twaalf maanden van 11 procent. Dat matcht niet met het verleden. Gedurende elke significante groeivertraging of recessie daalden de winst- én omzet-per-aandeel.
Verre van goedkoop
Koers-winstverhoudingen van 21 en 19 zijn stevig. Om als ‘goedkoop’ te kunnen worden bestempeld – hier gedefinieerd als de P/E ratio één standaarddeviatie onder het 10-jaars gemiddelde – moet de koers-winstverhouding met 20 procent omlaag.
Zelfs in het optimistische scenario dat de winsten gelijk blijven en de winstgroei terugzakt tot 0 procent, maar dus niet negatief wordt, is het neerwaarts potentieel van Amerikaanse aandelen aanzienlijk. Omgekeerd is er op basis van de huidige waardering en ingeprijsde winstgroei weinig opwaarts potentieel te destilleren.
De triggers
Wat wordt dan de trigger? Er zijn wat mij betreft drie kandidaten die zich overigens tegelijkertijd voor kunnen doen. Ten eerste, het aankomende winstseizoen valt tegen. Dit is de meest directe trigger. Ten tweede, beleggers brengen hun winstverwachtingen in lijn met de economische ontwikkeling bijvoorbeeld wanneer de ISM Manufacturing Index onder de 50 valt. Ten derde, het sentiment verzwakt doordat beleggers te enthousiast zijn over een mogelijke pivot van de Federal Reserve en zich weer richten op de onderliggende fundamenten van aandelen.
Jeroen Blokland is oprichter van True Insights, een platform dat onafhankelijke research biedt om gediversifieerde multi-asset portefeuilles samen te stellen. Blokland was laatstelijk hoofd multi-assets bij Robeco. Zijn "grafiek van de week" verschijnt elke donderdag op Investment Officer.