Faits divers

Deputy CEO van Actiam op de ene, voedselbank bestuurder op de andere dag

Jorg Sunderman, Voedselbank Haaglanden

Een grotere uiteenlopende werkweek  dan die van Jorge Sunderman is nauwelijks denkbaar: het ene moment is hij actief als chief operating officer en plaatsvervangend CEO van Actiam en het andere moment breekt hij zich het hoofd hoe hij de honger van klanten van de voedselbank Haaglanden kan stillen. Per week worden 2400 huishoudens van voedsel voorzien - een stijging van 50 procent in enkele maanden tijd. 

Sunderman (foto) ‘betaalt’ voor zijn vrijwilligerswerk een aanzienlijke prijs: werkweken van 60 uur zijn geen uitzondering, maar hij zou het niet  willen missen. ‘Het zijn twee totaal verschillende werelden. Als belegger leef je in een bubbel. Maar dat maakt het werk niet minder belangrijk. Met Actiam investeren we in zonnepanelen en windmolenparken en proberen we bij te dragen aan de klimaattransitie. Tegelijkertijd kom ik bij onze voedselbank in de Schilderswijk en zie ik hoe belangrijk die hulp is. Het houdt je als mens met beide benen op de grond.’

Sunderman licht zijn vrijwilligerswerk bij de voedselbank toe in een podcast met Cees van Lotringen, die naast zijn functie als hoofdredacteur van Investment Officer een intrinsiek gemotiveerd project is gestart, getiteld “Op zoek naar het nieuwe verhaal”. Daarin spreekt hij met de denkers en doeners over de nieuwe, aankomende tijd en de veranderingen die in dat kader nodig zijn. 

 

Voedselbank Haaglanden, waarvan Sunderman sinds 1,5 jaar bestuurder is met als verantwoordelijkheid innovatie en fondsenwerving,  is een burgerinitiatief - net als alle andere voedselbanken in Nederland waar in totaal 13.000 vrijwilligers voor actief zij. Zij voorzien meer dan 130.000 mensen van voedsel.  

Het voedsel bij de voedselbank Haaglanden, meer dan 3 miljoen kilo per jaar, wordt doorgaans gratis beschikbaar gesteld door bedrijven. Maar die beschikbaarstelling wordt moeilijker nu de vraag naar voedselhulp stijgt en hogere gasprijzen tot (productie)problemen hebben geleid in de kassen van het Westland en bij bakkers. Als gevolg daarvan kon enige tijd geen brood meer aan gezinnen geleverd worden. 

Voedselbank Haaglanden is, vanwege de sterk gestegen vraag naar hulp, begonnen met het zelf inkopen van voedsel. Daar is zij toe in staat dankzij giften van burgers en bedrijven. Zo zijn volgens Sunderman veel mensen bereid de energietoeslag van 190 euro over te maken aan de voedselbank om mensen in nood te helpen. 

De podcast-serie van Cees van Lotringen is o.a. te volgen op www.opzoeknaarhetnieuweverhaal.nl

Gerelateerde artikelen op Investment Officer: