Opinie

Een bank in hoge nood

Jorg Sunderman (rechts) voedselbank

De inflatie rijst de pan uit, de noodzaak tot verduurzaming wordt steeds duidelijker en de rente loopt hard op. Toch blijft de economie redelijk goed lopen en is de werkeloosheid historisch laag. Dit brengt de nodige uitdagingen voor onze klanten bij Actiam. Hoe kunnen we er voor zorgen dat je een goed pensioen hebt en in een leefbare wereld woont als je zelf 100 jaar oud wordt?! 

Interessante onderwerpen om over na te denken, maar de impact is ook op heel korte termijn relevant. De inflatie raakt ons immers allemaal, ook ik heb de thermostaat lager gezet. Ik baal er ook van dat de boodschappen duurder zijn geworden, maar gelukkig doen de zonnepanelen goed hun werk. Eerdere investeringen in het verduurzamen van mijn huis boeken goede resultaten. Kortom, vervelend hoor die inflatie, maar naast een paar kleine opofferingen gaat het leven gewoon door. We verdienen immers goed in de financiële wereld en met vermogen los je veel op.

Het verschil kan bijna niet groter zijn met wat ik zie bij klanten in mijn andere baan naast Actiam. Dat is de meest impactvolle bank van Nederland: de Voedselbank (Haaglanden). Met ruim 400 vrijwilligers redden we jaarlijks 3 miljoen kilo aan goed voedsel van de verspillingsdood en geven dat aan mensen die in armoede leven.

“Werkende armen”

Klanten bij de Voedselbank bezitten geen huis, hebben geen zonnepanelen, geen buffer en komen steeds vaker niet meer rond, dit terwijl ze vaak wel een full-time baan hebben. “Werkende armen” noemen ze dat bij de nieuw opgerichte beleidsteams van de gemeentes. Onze klanten zaten afgelopen winter vaak al met de kachel uit in hun jas voor de televisie, ik hoop dat ze komende winter het licht aan kunnen houden. Veel tranentrekkende verhalen.

Ik zou willen dat het hier om excessen gaat, maar helaas is dat niet zo. Als je kijkt naar de statistieken, dan liegen die er niet om. In grote steden leven ongeveer 1 op de 6 à 7 mensen rond of onder het bestaands minimum, bizar. Gelukkig kunnen we als Voedselbanken daar gemiddeld 20 procent van helpen, veel gezinnen kloppen namelijk niet aan bij ons vanwege schaamte.

Nu alles steeds duurder wordt en steeds meer mensen in de knel raken zien we een sterke toename in het aantal klanten. Zo’n 20 procent in de afgelopen weken en de verwachting is dat dat sterk zal blijven toenemen. Normaal gesproken kunnen we dat prima aan, we zien echter twee andere trends die ons in de problemen brengen:

Allereerst de krappe arbeidsmarkt; bij langere tijd krapte in de arbeidsmarkt doen bedrijven meer moeite om mensen met een afstand naar die arbeidsmarkt, aan de slag te krijgen. Zijn we natuurlijk erg blij mee dat veel van onze vrijwilligers nu ook aan een betaalde baan kunnen komen, maar is voor ons moeilijk op te vullen met nieuwe vrijwilligers.

“Nederlanders, let een beetje op elkaar”

Ten tweede stokt de aanvoer van voedsel. Bedrijven worden geconfronteerd met hogere transport- en productiekosten en sturen op minder overcapaciteit. Neem bijvoorbeeld bakkers, die verkopen liever op het eind van de dag ‘nee’, dan dat ze overhouden. Dat brood bakken is namelijk behoorlijk duurder geworden, de ingrediënten maar ook energiekosten voor het bakken, dus de kosten van overhouden zijn aanzienlijk hoger. Maar denk ook aan het Westland, als daar een teler besluit dat het niet meer rendabel is om paprika’s te telen. De teler zet zijn kas uit, flexwerkers staan op straat en wij hebben minder voedsel aanvoer en een aantal klanten erbij…

Maar goed, we laten het er natuurlijk niet bij zitten. Ik ben onder de indruk van de hoeveelheid mensen die in actie komt nu we als Voedselbank de noodklok luiden. Allerhande organisaties schieten te hulp en de hoeveelheid mensen die nu met pakken rijst, pasta of andere spullen langs komt is werkelijk hartverwarmend. Soms vergeet ik hoe solidair we als Nederlanders kunnen zijn als het nodig is, dan houden we even op met boos op de bank zitten en afgeven op de politiek en alles wat beter moet in de wereld.

Dan komen we in actie, want het is veel fijner om even onderdeel van de oplossing te zijn en het heft in handen te nemen! Dus laat ik afsluiten met de corona-quote van Bruno Bruins: “Nederlanders, let een beetje op elkaar.” Het gaat echt voor velen een zware winter worden, en die mensen wonen ook bij jou om de hoek. Dus laten we nou eens niet alleen naar de overheid kijken voor een oplossing maar ook zelf het verschil maken!

Jorg Sunderman (rechts op de foto) samen met vrijwilligers van de Voedselbank Haaglanden, waarvan hij bestuurslid is. Sunderman is tevens chief operating officer, alsook plaatsvervangend CEO van Actiam.