Dit artikel wordt u aangeboden door Van Lanschot Kempen Investment Management.

Kempen: In 5 stappen naar verantwoord beleggen

Wat betekent verantwoord beleggen voor u? Weet u wat er in de praktijk komt kijken bij het definiëren, vastleggen, implementeren, monitoren en rapporteren van een beleid? Verantwoord beleggen is bij Kempen Capital Management een essentieel onderdeel van het beleggingsproces als geheel. Onze ervaring is dat het vooral neerkomt op keuzes maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Het doel bepalen

Iedere organisatie heeft zijn eigen motivatie om een beleid te formuleren voor verantwoord beleggen. Er is dan ook geen goede of slechte motivatie. Het voornaamste is dat het doel vaststaat voor er beleid wordt geformuleerd.

De voornaamste reden is over het algemeen de morele en maatschappelijke verantwoordelijkheid om geld van deelnemers en of klanten op een verantwoorde manier te beleggen, zonder daarmee het milieu of de maatschappij te schaden.

Een ander belangrijk argument voor verantwoord beleggen is dat stakeholders, inclusief de wetgever, dit verwachten. Op basis van artikel 135 moeten pensioenfondsen rapporteren over hun beleid op het gebied van verantwoord beleggen. Voor verzekeraars vloeit deze verplichting voort uit de Code Duurzaam Beleggen.

Een andere motivatie is reputatierisico, in Nederland ook wel het ‘Zembla-effect’ genoemd. Eindklanten zien hun pensioenfonds of verzekeraar niet graag in het nieuws met bijvoorbeeld een bericht over beleggingen in controversiële ondernemingen.

Daarnaast levert het ontbreken van een beleid een financieel risico op. Ondernemingen die betrokken zijn bij een ernstige milieuramp kunnen een negatieve impact hebben op de financiële resultaten van uw beleggingsportefeuille. Recent onderzoek van Harvard heeft uitgewezen dat beleggingen in ondernemingen die rekening houden met materiële duurzaamheidcriteria, op lange termijn betere financiële resultaten laten zien.

  1. De strategie formuleren

Na het vaststellen van het doel is het de vraag hoe u verantwoord wilt beleggen. Er zijn verschillende strategieën en het is belangrijk om goed te onderzoeken wat het beste bij de organisatie en het huidige beleggingsbeleid past. Een belangrijk aspect van verantwoord beleggen is inzicht. U wilt weten waar het geld van uw organisatie naartoe gaat en of er misschien controversiële beleggingen in de portefeuille zitten.

De eerste stap van verantwoord beleggen is meestal een screening. In dit proces worden de holdings in de beleggingsportefeuille onderzocht op betrokkenheid bij schendingen van internationaal geaccepteerde standaarden, zoals mensenrechten, arbeidsrechten, milieustandaarden, corruptie en controversiële wapens. Op basis van deze screening is er een aantal mogelijkheden: controversiële ondernemingen uitsluiten, met ze in dialoog gaan (engagement) of ervoor kiezen om in de meest duurzame bedrijven te beleggen (Best-in-Class). Naast internationale wet- en regelgeving kunt u ook meer ethische criteria toepassen en bijvoorbeeld ondernemingen uitsluiten die betrokken zijn bij de productie van tabak, alcohol, pornografie of nucleaire energie. Dit wordt vaak duurzaam of ethisch beleggen genoemd. Tot slot is er impact- en thematisch beleggen, dit is een strategie die naast financieel rendement ook bewust de intentie heeft om positief maatschappelijk rendement te behalen.

  1. Denk aan alignment of interest

Beleggingsovertuigingen goed afstemmen met de betrokken stakeholders: dat is ‘alignment of interest.’ Zitten het bestuur en de beleggingsadviescommissie op één lijn? En is dit ook wat de eindklant wil dat er met zijn geld gebeurt? De consultatie met de eindklant is belangrijk voor de bewustwording en de uiteindelijk acceptatie van uw keuzes als het gaat om verantwoord beleggen. Als u met een vermogensbeheerder samenwerkt is het uiteraard ook van belang dat deze dezelfde beleggingsuitgangspunten over verantwoord beleggen hanteert.

  1. Hulp bij de uitvoering

Het definiëren implementeren, monitoren en rapporteren over verantwoord beleggen kost capaciteit, zowel qua tijd qua als kosten. Ons advies is om de samenwerking op te zoeken met andere partijen. U kunt ervoor kiezen om de activiteiten volledig of deels uit te besteden. Maar uitbesteden betekent niet afstand nemen; betrokken blijven is belangrijk. Een pensioenfonds of verzekeraar weet als het goed is wat verantwoord beleggen betekent, hoe het wordt uitgevoerd en wat de meest recente ontwikkelingen zijn. Uw organisatie moet ten slotte ook in staat zijn om dit weer uit te leggen aan alle stakeholders.

  1. Inzicht voor de eindklant (transparantie)

Transparantie is een essentieel onderdeel van verantwoord beleggen. Alle betrokken partijen willen en moeten kunnen begrijpen waar het geld naartoe gaat. Er wordt verwacht dat een pensioenfonds of verzekeraar logische beleidskeuzes maakt die makkelijk uit te leggen zijn aan de eindklant. Die wil inzicht in zowel het proces als de resultaten van verantwoord beleggen. Dat vraagt om het scheppen van realistische verwachtingen en het rapporteren van duidelijke uitkomsten. Zowel de wetgever als de eindklant zitten niet te wachten op moeilijke, gedetailleerde verslagen, maar willen graag een helder inzicht in de activiteiten.

Deze informatie is ook terug te lezen in de nieuwsbrief van KCM: Nu, Actueel, nr. 5