Dit artikel wordt u aangeboden door Van Lanschot Kempen Investment Management.

Kempen Orange Fund blijft kiezen voor Nederland – met uitstekend resultaat

Het Kempen Orange Fund is het eerste beleggingsfonds dat al bijna vijfentwintig jaar gespreid belegt in Nederlandse small- en mid-cap aandelen. Het rendement per jaar bedraagt 11,6% (per eind mei 2015), dus ieder jaar 11,6% (rendement over rendement). Een stuk beter dan dat van de Benchmark, de GPR Dutch Small Cap Index (op herbeleggingsbasis).

 

 

 

 

 

 

 

 

Langetermijn loont
Qua selectie wordt er gekozen voor bedrijven met een goed management die een leidende positie hebben in nichemarkten. Dat leverde recentelijk veel overnamenieuws op, waarbij het Kempen Orange Fund regelmatig een langetermijnpositie had die hiervan profiteerde. Joop Witteveen, senior portfoliomanager: “Het is een strategie die al bijna vijfentwintig jaar loont. Vooral de focus op de lange termijn is waardevol bij Nederlandse small-caps. Wij doen zelf gedegen onderzoek en stellen aan de hand daarvan bedrijfsscores en koersdoelen op voor deze ondernemingen, die vaak minder door analisten worden gevolgd. Wij stellen ons op als betrokken aandeelhouder en vestigen onze blik op de lange termijn. Met deze uitgangspunten beheren we een geconcentreerde portefeuille van 20 tot 25 aandelen.”

Praten met het management
Een continue dialoog met het management is de manier gebleken om de ondernemingen door en door te leren kennen. De fondsbeheerders spreken met regelmaat (vier keer per jaar) alle kleine en middelgrote Nederlandse ondernemingen die deel uitmaken van hun fonds en tevens van de GPR Dutch Small Cap Index. Dat zijn al snel zo’n tweehonderd gesprekken per jaar. Daarnaast is er contact met leveranciers, klanten en concurrenten van de bedrijven. Dat betekent in de praktijk bijvoorbeeld aanschuiven bij de ceo van Beter Bed en bespreken of ‘Retteketet naar Beter Bed’ als slogan wellicht aan vervanging toe is. Of bij Docdata het nieuwe logistieke centrum voor Bol.com bekijken. Deze vorm van betrokken aandeelhouderschap werpt aantoonbaar vruchten af: het vijfentwintigjarig trackrecord van het Kempen Orange Fund (rendement sinds start ruim 1350% na kosten, in vergelijking met de benchmark 753%) liegt er niet om.

Op de Amsterdamse Zuidas en in het Schotse Edinburgh houden in totaal veertien analisten en portfoliomanagers zich voor Kempen Capital Management en Kempen Capital Management UK bezig met zowel Nederlandse, als Europese en wereldwijde small-caps. Nu het op deze wijze intensief volgen van bedrijven voor steeds minder partijen haalbaar is, is het Kempen Orange Fund een van de weinige fondsen waar beleggers die graag investeren in bedrijven die ze kennen en begrijpen, terecht kunnen. Het Fonds is elke dag verhandelbaar en dus toegankelijk voor de beleggers (koop- en verkoop).

Joop Witteveen en Michiel van Dijk zijn de Senior Portfoliomanagers van het Kempen Orange Fund.
http://www.kempen.nl/beleggingsstrategieen/content.aspx?id=35554

Profiel Kempen Orange Fund
Kempen Orange Fund N.V. (KOF) is een gespreide portefeuille die voornamelijk bestaat uit kleine en middelgrote Nederlandse ondernemingen die deel uitmaken van de GPR Dutch Small Cap Index. KOF heeft de mogelijkheid om te beleggen in Nederlandse en Belgische ondernemingen buiten deze index, indien de marktkapitalisatie van de betreffende onderneming minder is dan € 5 miljard. Beleggingen in Belgische ondernemingen mogen niet meer dan 20% van de KOF-portefeuille uitmaken.
Geschatte lopende kosten per jaar bedragen 1%.

Kempen Capital Management N.V. (KCM) is de beheerder van Kempen Orange Fund N.V. (het “Fonds”). KCM heeft een vergunning als beheerder en staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. Het Fonds is onder de vergunning van KCM geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten.
Deze informatie biedt onvoldoende basis voor een beleggingsbeslissing. Lees daarom de Essentiële Beleggersinformatie en het prospectus. Deze zijn verkrijgbaar op de website van KCM (www.kempen.nl/beleggingsfondsen). De waarde van uw belegging kan fluctueren. Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.