Door gebruik te maken van nieuwe technologie kunnen portfoliomanagers focussen op hun echte werk: het analyseren van bedrijven. Jan Willem Berghuis, senior portfolio manager van het Global Small-cap Fund: ‘Voor het verzamelen, selecteren en opslaan van data hebben we één simpele digitale geïntegreerde tool ontwikkeld waarmee we altijd en overal toegang hebben tot onze eigen analyses en relevante informatie.
Hoe selecteer je uit 12000 kleine beursgenoteerde bedrijven, gevestigd over de hele wereld, de pakweg 85 die je uiteindelijk opneemt in je portefeuille? Berghuis vertelt over de in-huis ontwikkelde trechter die zorgt voor structuur, focus en consistentie: ‘De uitdaging van wereldwijd beleggen in small-caps is het grote aantal bedrijven waaruit we kunnen kiezen. Omdat focus en consistentie heel belangrijk zijn, werken we met een filter. In eerste instantie letten we op verhandelbaarheid, kwaliteit en waardering. Bedrijven die door deze filter komen, hebben de afgelopen 20 jaar gemiddeld een significant beter rendement laten zien dan de benchmark. Zo komen we tot een goede basisselectie, daarna begint voor ons het echte werk.’
Mooie filter. En dan?
Naast een goede filter is efficiënt werken heel belangrijk. Hoe efficiënter, hoe meer tijd het team kan besteden aan het analyseren van ondernemingen. Berghuis: ‘We geven scores aan bedrijven die door onze filter komen. Zoals ‘dit bedrijf heeft een te hoge schuld’ of ‘voldoet niet aan onze criteria voor verantwoord beleggen’, waardoor we er niet verder naar hoeven te kijken. Van de meest interessante bedrijven wordt een investment case uitgewerkt. Dat is behoorlijk arbeidsintensief en duurt tussen de twee dagen en twee weken. Contact met het management van het bedrijf is een vast onderdeel in deze fase.’
Rijke database
Het vastleggen van iedere stap in het beleggingsproces in de eigen digitale tool is een belangrijk onderdeel van een efficiënt en transparant proces. Alle teamleden hebben op ieder moment toegang tot alle gegevens over de bedrijven die door de filter zijn gekomen. Of dat nu een persbericht, analistenrapport of nieuwsartikel uit The Wall Street Journal is. Berghuis: ‘Ook onze eigen research en modellen slaan we op met behulp van deze tool. Zo worden bijvoorbeeld alle verslagen van meetings per bedrijf opgeslagen.’
Over beleggen kan het beeld ontstaan van ‘hoe meer data, hoe beter’, maar Berghuis benadrukt dat de stroom aan informatie vooral dienstbaar moet zijn aan het team: ‘Wat we hebben gebouwd is bedoeld om ons slagvaardiger te maken. In de database zit echt relevante informatie per bedrijf, denk aan financiële data en verslagen van onze eerdere gesprekken met deze ondernemingen. Die database wordt iedere dag rijker. Een groot voordeel is ook dat we er allemaal overal bij kunnen, ook buiten kantoor als we bijvoorbeeld bedrijven bezoeken in het buitenland.
Eindstreep
Uiteindelijk worden er na het filteren en de researchfase 80-120 bedrijven opgenomen in het Global Small-cap Fund. De tool stelt ons ook in staat om – samen met een klant bijvoorbeeld – terug te kijken. Soms op minder goede keuzes: waarom hebben we dat toen gedaan? Juist dan is het goed om alle stappen in het proces opgeslagen te hebben en ervan te leren. Daarnaast delen we informatie met andere beleggingsteams bij Kempen Capital Management. Zo bouwen we de specialistische kennis die Kempen op dit gebied heeft steeds verder uit.
Blij dus, met de tool?
Berghuis: ‘Zeker! Ook al zou de buitenwereld er niet om vragen, dan nog zouden we het zo doen.’
Meer weten over small-caps bij KCM? http://www.kempen.nl/
Disclaimer
Kempen (Lux) Global Small-cap Fund (het 'Subfonds') is een subfonds van het Kempen International Funds SICAV (het 'Fonds'), gevestigd in Luxemburg.Aan het Fonds is in Luxemburg vergunning verleend en het staat onder toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier. Kempen Capital Management N.V. (KCM) is de beheerder van het Fonds. KCM heeft een vergunning als beheerder en staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. Het Subfonds is geregistreerd in het register van de Autoriteit Financiële Markten onder de vergunning van het Fonds.
Deze informatie biedt onvoldoende basis voor een beleggingsbeslissing. Lees daarom de Essentiële Beleggersinformatie en het prospectus. Deze documenten alsook de statuten, het jaarverslag en halfjaarverslag zijn kosteloos verkrijgbaar ten kantore van het Fonds, gevestigd op 6C. route de Trèves, L-2633 Senningerberg, Luxemburg en op de website van KCM.
Het Subfonds is in een beperkt aantal landen geregistreerd voor aanbieding. Op de website zijn de landen te vinden waar het Subfonds geregistreerd is. De waarde van uw belegging kan fluctueren. Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.