Dit artikel wordt u aangeboden door Van Lanschot Kempen Investment Management.

Kempen: Terug naar school

Het is altijd nuttig om de schoolbanken weer eens op te zoeken, merkte Maarten Vankan, senior portfolio manager van het Kempen (Lux) Global Small-cap Fund. Hij was in New York en keerde vol nieuwe ideeën en energie terug uit the Big Apple.

Wat heb je gedaan in New York?
‘De helft van de tijd heb ik in de collegebanken gezeten van de Columbia Business School. De andere twee dagen heb ik bedrijven bezocht waarin we beleggen of waarin we overwegen te beleggen.’

Nog een beetje bijgeleerd op Columbia Business School? 
'Je leert altijd wel iets nieuws, ook al ben je al bijna twintig jaar fulltime met beleggen bezig. Columbia Business School is de meest gerespecteerde onderwijsinstelling ter wereld op het gebied van Value Investing. Twee professoren van deze school hebben de basis gelegd voor Value Investing en dan praat ik over de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw (respectievelijk Ben Graham en David Dodd). Op dit framework hebben beleggers als Warren Buffett feitelijk hun business gebouwd. Bij Kempen Capital Management gebruiken we dezelfde filosofie ter ondersteuning van onze investeringen. In de Value Investing-opleiding wordt dieper ingegaan op het specifieke framework van Columbia Business School. Nuttige kennis, die wij ook op onze beleggingen kunnen toepassen. Zo presenteren wij in deze Quarterly de investment case van het bedrijf Kronos. Die aanpak is conform het value investing framework van Columbia Business School. Daarnaast is deze opleiding heel nuttig voor je netwerk. Er waren pakweg vijftig mensen van vijfentwintig verschillende nationaliteiten. Ik heb bijvoorbeeld een Japanner ontmoet die voor een van de grootste beleggers ter wereld werkt en die deels in dezelfde Japanse bedrijven belegt als wij. Dat zijn unieke contacten. Tijdens mijn volgende bezoek aan Tokio gaan we elkaar weer zien.’

Je gaf aan dat je ook afspraken hebt gehad met bedrijven waarin jullie beleggen. Waar zoek je naar als je met het management praat?
‘Dat is een goede vraag. De basis van iedere belegging die we doen is dat we de onderliggende business en strategie willen doorgronden. Het jaarverslag is altijd een goed startpunt. Daar haal je veel informatie uit. Vervolgens bouwen we een uitgebreid model voor het bedrijf. Dat helpt om bedrijven nog beter te begrijpen, maar vooral om de juiste vragen te stellen. Stel: we zien dat de voorraden bij een bedrijf harder oplopen dan gebruikelijk. Dat hoeft niet per se slecht te zijn, maar het is wel iets wat we willen begrijpen. Op het moment dat we inzicht hebben in het verleden van een bedrijf, is het zaak om een visie te vormen over de toekomst. Gesprekken met het management zijn zeer nuttig om de strategie van een bedrijf te doorgronden: die informatie is vaak moeilijker uit het jaarverslag te halen. We stellen ook altijd een paar vragen om te testen hoe goed een management zijn business kent. Er zijn CEO’s die alles weten over hun business, terwijl anderen meer hands-off zijn. Beide opties kunnen succesvol zijn, voor ons is het van belang om te weten en in te schatten hoe goed een managementteam past bij een bedrijf.

Terug naar de vraag: we bepalen per bedrijf ons doel van het gesprek. Ik heb bijvoorbeeld met de CEO van Strayer Education gesproken. Strayer is een Amerikaanse hoger-onderwijsinstelling met een geschiedenis van bijna 125 jaar. Dit is op dit moment een toptienbelegging in het Kempen (Lux) Global Small-cap Fund. Het hoofdonderwerp was Strayer@work. Dit is een relatief nieuw initiatief waarbij bedrijven zeer praktijkgericht onderwijs kunnen aanbieden aan hun personeel. Wij zijn erg enthousiast over Strayer@work en proberen de kansen en risico’s zo goed mogelijk in te schatten.

De gespreksonderwerpen bepalen we zo "case by case". Soms betreft het een overname en soms is het ESG-beleid (ESG staat voor Environmental, Social and Governance) van een onderneming het kernonderwerp.

Nog verrassingen tegen gekomen?
We kennen de ondernemingen waarin we beleggen erg goed. Een echt grote verrassing zat er dan ook - gelukkig - niet tussen. Ik stapte afgelopen weekend zeer tevreden in het vliegtuig terug naar Amsterdam: per bedrijf is mijn mening ofwel gelijk gebleven ofwel iets naar boven bijgesteld. Ik heb over geen één bedrijf in onze portfolio mijn mening negatief bij hoeven stellen. Bovendien heb ik nog een paar nieuwe ideeën opgedaan. Dat geeft vertrouwen voor 2016.

Disclaimer
Kempen (Lux) Global Small-cap Fund heeft posities in de genoemde bedrijven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Dit artikel maakt deel uit van de Quarterly van het Kempen (Lux) Global Small-cap Fund. Voor de hele publicatie, klik hier.