Dit artikel wordt u aangeboden door Van Lanschot Kempen Investment Management.

Kempen: wat maakt een fonds interessant volgens de adviseur?

Direct bij de oprichting van het Kempen (Lux) Global Small-cap Fund in juli 2014 zag adviseur Niels van de Westelaken dat dit fonds kansen bood voor zijn klanten. Nu, drie jaar later, stelt hij vast dat het fonds zijn verwachting heeft waargemaakt.

Niels van de Westelaken is sinds 2011 manager professional desk bij Van Lanschot Bankiers. Samen met collega’s Huygen Breederveld en Ewald van Basten adviseert hij professionele beleggers. Dat zijn bijvoorbeeld particulieren die beleggen vanuit een vennootschap met minimaal een balanstotaal van 20 miljoen euro en een eigen vermogen van 2 miljoen euro.

 

Hoe en wanneer heb je kennis gemaakt met het Kempen (Lux) Global Small-cap Fund?

Dat was kort nadat Kempen het had geïntroduceerd. Het concept sprak ons direct aan. Er waren op dat moment nog maar weinig fondsen die zich op global small-caps richtten. Kempen had al wel enkele small-cap fondsen, maar nog geen wereldwijd fonds. Daarnaast kende ik fondsmanagers Jan Willem Berghuis en Chris Kaashoek heel goed uit de tijd dat ik zelf bij Kempen werkte. Ik was overtuigd van hun kennis en kunde en had er alle vertrouwen in dat ze het goed zouden doen, ook al had het fonds zich nog niet bewezen. Daarom durfde ik het ook bij onze klanten onder de aandacht te brengen.

Wat maakt het fonds interessant voor de klanten waar jij en je team voor werken?

Onze klanten worden aangemerkt als professionele beleggers. Ze beslissen zelf en hebben de nodige ervaring met beleggen. De beleggers vullen hun eigen portefeuille, doorgaans met individuele titels. Internationale small-caps vallen daar meestal buiten. Dat is bijna niet zelf te doen omdat het veel specifieke expertise vraagt. Toch zijn er goede rendementen te halen. Dat maakt deze propositie interessant om aan onze klanten voor te leggen. Voor velen bleek het een passende oplossing te zijn in hun portefeuille. Er was nog geen track record, maar wel geloof in het team en de werkwijze.

Welk beeld heb je van de werkwijze van de fondsbeheerders?

Ze steken veel moeite in een goede selectie van de bedrijven waarin ze investeren. Juist bij de small-caps kun je daardoor een verschil maken. De nadruk ligt de laatste tijd veelal op passieve indexfondsen, maar juist in het segment van de small-caps kun je als fondsmanager echt waarde toevoegen. De fondsbeheerders doen een grondige voorselectie, maar gaan ook op bezoek en praten met het management. Door de grote spreiding, de ervaring in het team en het goede proces erachter verwacht ik dat het fonds ook op lange termijn goed zal blijven presteren.

Het fonds bestaat nu drie jaar. Hoe kijk je terug op die periode?

Het fonds heeft de verwachtingen waargemaakt. Het presteert beter dan de benchmark, de MSCI World Small Cap Index. Wat mij bijzonder aanspreekt is de open communicatie, zowel online (onder meer via de website) als in direct contact met de fondsbeheerders. Ze leggen heel goed uit waarom ze bepaalde beslissingen nemen en waarom ze wijzigingen in de portefeuille aan hebben gebracht. Ook als beleggingen niet het gewenste resultaat opleveren, geven ze daarvoor een verklaring. Als wij vragen hebben, staan ze voor ons klaar. Daarnaast gaat regelmatig een van de fondsbeheerders mee naar klanten of prospects om tekst en uitleg over het fonds te geven.

Nu het fonds een mooi track record heeft opgebouwd over de afgelopen drie jaar, denk ik dat ook meer institutionele beleggers zich zullen melden. Veel van deze beleggers investeren niet voor er een track record is van minimaal drie jaar. Particuliere beleggers hebben daar minder mee te maken, die gaan vaker af op het vertrouwen in de beheerders. En dat vertrouwen is terecht gebleken.  

 

Over Niels van de Westelaken, Manager professional desk bij Van Lanschot Bankiers:

  • 11 jaar werkzaam bij Van Lanschot (5 jaar bij Kempen Securities en 6 jaar Van Lanschot)

-Manager van het beleggingsadviesteam voor Professionele Beleggers

  • Fanatiek wielrenner en eigenaar van een Austin Healey uit 1961 waarmee ik regelmatig rally’s rij

 

Dit artikel maakt deel uit van de nieuwste Quarterly van het Kempen (Lux) Global Small-cap Fund. Voor de hele publicatie, klik hier.

 

AFM risicoscore

 

Disclaimer

Kempen Capital Management N.V. (KCM) heeft een vergunning als beheerder van diverse beleggingsinstellingen en voor het verlenen van beleggingsdiensten en staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten.