Dit artikel wordt u aangeboden door Triodos Investment Management.

Topman Triodos IM: “Ons donkergroene dna blijft beleggers trekken.”

Jacco Minnaar

Duurzaam (impact)beleggen raakt bij steeds meer vermogensbeheerders in zwang.

Bang om aan relevantie in te boeten is impactpionier Triodos Investment Management (Triodos IM) echter allerminst. “We blijven het peloton voor en onze groei in beheerd vermogen toont aan dat ons donkergroene dna beleggers blijft aanspreken”  , stelt Jacco Minnaar, managing director van Triodos IM.

Triodos IM ondervindt steeds meer concurrentie van vermogensbeheerders die ook een duurzame koers varen. Het is daarbij wel zaak om de echt duurzame spelers van de minder duurzame te scheiden, stelt Jacco Minnaar. “Ik heb echter veel vertrouwen in beleggers dat ze dat kunnen, dat ze zien wat grijs is, lichtgroen of echt donkergroen. Onze beleggers zijn de beste graadmeters dat we nog op de juiste koers zitten, en in de kopgroep.” 

Minnaar ziet dat vooral gespecialiseerde vermogensbeheerders de bakens naar duurzaamheid verleggen. ‘’De grote partijen moeten het vooral van schaalgrootte hebben. Dat is de basis voor hun groei. Aan de andere kant zie je ook sterke groei bij gespecialiseerde beleggers, bijvoorbeeld bij pure impactbeleggers zoals Triodos IM. Minnaar stelt dat de partijen in het midden worstelen. In dat segment zie je wel voorbeelden van partijen die vooral in duurzaamheid geïnteresseerd zijn omdat dit segment harder groeit dan de markt en een hogere management fee rechtvaardigt, zo stelt hij. “Niet zelden zie je dan dat ze hetzelfde blijven doen, maar een strategie duurzaam noemen. In feite is dit greenwashing of impactwashing.” 

Minnaar voelt niet de behoefte om ‘impactwashers’ met naam en toenaam te noemen. “Dat is niet onze taak. Wel wijzen we beleggers er op dat lang niet alles echt duurzaam is en dat ze zich dus bewust moeten zijn waar ze in beleggen Onder andere door te kijken waarin nu echt belegd wordt. We komen bijvoorbeeld fondsen tegen die wel het etiket duurzaam dragen, maar nog voor 70 procent in fossiele brandstoffen zitten.” 

Voor het duurzame peloton uit 
Dat Triodos IM goed op koers ligt en nog altijd een koploper is, wordt volgens Minnaar in ieder geval bewezen door de sterke groei in beheerd vermogen van de duurzame fondsen. Bij Triodos Investment Management is het beheerd vermogen vorig jaar gegroeid van 4,2 naar 4,9 miljard euro. “Ook dit jaar verwachten we te groeien, ondanks uitdagende omstandigheden.” 

Triodos IM onderscheidt zich niet alleen met de donkergroene insteek, maar ook qua beleggingsaanpak, stelt Minnaar: “Wij hebben op iedere impactstrategie een team van experts dat de langetermijnrelaties onderhoudt met de bedrijven waarin we beleggen. Maar voor er belegd wordt is er reeds intensief direct contact met deze bedrijven om te bepalen of ze aan onze strenge minimumvereisten voldoen. We vragen ze naar hun intenties, naar de risicorendementsverhouding van hun impactstrategie en kijken naar de kans van slagen. Wij volgen een pure impactstrategie rond drie thema’s: de energie- en klimaattransitie, de duurzame transitie in voeding en landbouw en sociale en financiële inclusie. Onze beleggingsteams zijn zeer ervaren en gemotiveerd, we gebruiken onze eigen data en voeren voortdurend gesprekken met bedrijven.’’ 

Per thema wordt de impact gemeten. Minnaar: “Bij een duurzaam energiefonds kijk je dan bijvoorbeeld naar CO2-uitstoot of beter gezegd hoeveel C02-uitstoot wordt vermeden door te beleggen in duurzame alternatieven voor fossiele energie. Al onze fondsen moeten echter ook voldoen aan onze minimale ESG-eisen. Bij windmolens kijken we bijvoorbeeld niet alleen naar de duurzame energie die ze opwekken, maar houden we ook rekening met biodiversiteit en de impact die de molens bijvoorbeeld hebben op vogels.” 

De markt voor impactbeleggen zal stevig groeien, zo verwacht Minnaar, onder meer onder invloed van nieuwe EU-regelgeving, waarbij asset managers volgend jaar worden verplicht de impact van hun beleggingen te tonen. Ook zal worden omschreven wanneer een product zich duurzaam mag noemen. Triodos IM zal flink groeien, stelt Minnaar. “Dat moet ook wel, als je grote investeerders en pensioenfondsen met impactstrategieën wilt bedienen.”

Voortrekkersrol

Ook door met nieuwe thema’s te komen die inspelen op mondiale uitdagingen, groeit Triodos IM. “Een van onze belangrijkste taken is om zulke thema’s investeerbaar te maken en te zorgen dat beleggers er ook echt in willen beleggen. Daar zit een element van beleggingsrisico aan. Maar we hebben laten zien dat we ook met nieuwe thema’s financieel succesvol kunnen zijn. In het verleden zag je dan dat andere vermogensbeheerders die het eerst te risicovol of nieuw vonden, uiteindelijk ook een strategie rond dat thema opzetten. Denk aan windenergie of de inmiddels welbekende groenfondsen.”

Minnaar verwelkomt die concurrentie. “We verwelkomen de beweging die de financiële sector duidelijk aan het maken is naar impact en duurzaamheid.” De tijd dat veel partijen de donkergroene kleur van Triodos IM evenaren is echter nog ver weg, denkt Minnaar.

“Ik geloof weliswaar in een toekomst waarin impactbeleggen mainstream is, maar het zal nog lang duren voordat veel partijen kunnen en doen wat Triodos IM doet. We ontdekken bovendien steeds nieuwe thema’s waar we echt iets mee moeten, willen we de wereld duurzamer maken. Biodiversiteit bijvoorbeeld is een onderwerp waar we al wel in investeren, maar dat op dit moment alleen op beperkte schaal doen binnen de grenzen van bestaande fondsen of met fondsen die beperkt toegankelijk zijn. We zijn er mee bezig om hier echt een goede beleggingspropositie van te maken. Dat vraagt tijd, maar het gaat komen; beleggers vragen er om.”