De coronacrisis heeft bij velen de urgentie versterkt dat de economie radicaal op de schop moet.
Voor beleggers betekent dit dat ze duidelijke en slimme keuzes moeten maken. Keuzes die een positieve invloed hebben op planeet en samenleving, maar ook op hun beleggingsrendement, stelt Hans Stegeman, chief investment strategist en econoom bij Triodos Investment Management in zijn nieuwste vision paper.
‘Ga duurzaam beleggen’ is niet alleen meer een moreel beroep op beleggers, meent Stegeman. ‘Beleggers kunnen niet alleen bijdragen aan de komst van een duurzame economie, op de lange termijn is het ook beter voor hun beleggingsrendement. Beleggers die de bakens niet verzetten, doen uiteindelijk zichzelf tekort.”
De Triodos-econoom voorspelt dat beleggers die blijven beleggen alsof er niets aan de hand is, uiteindelijk zullen worden geconfronteerd met tegenvallende, zo niet negatieve rendementen. “Wil je echt in de succesnummers van gisteren blijven beleggen?”
Download het vision paper en leer hoe beleggers kunnen bijdragen aan de benodigde verandering.
Beleggers die willen bijdragen aan de radicale verandering die nodig is om een duurzame economie te bereiken, zullen in hun beleggingsportefeuille keuzes moeten maken, meent Stegeman. “Bij elke belegging zul je jezelf moeten afvragen of het echt bijdraagt aan een duurzamere wereld. Veel duurzame beleggers zijn tevreden als ze een betere duurzaamheidsscore en een hoger rendement laten zien dan de benchmark. Maar dan doe je te weinig. Iets minder slecht, is simpelweg niet langer goed genoeg.”
Hoe beleg je in de overgang naar een duurzame economie?
Duurzaam beleggen waarbij positieve impact voorop staat, kan ook voor professionele beleggers een uitdaging zijn. Veelal volgen ze bij het uitstippelen van een duurzaam beleggingskompas de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Deze duurzame en sociale doelen moeten in 2030 zijn bereikt. “We zien dat de focus daarbij nog vaak alleen op de positieve impact ligt, dat wil zeggen in hoeverre ze positief bijdragen aan de SDG’s. Dat is natuurlijk belangrijk, maar vaak wordt de negatieve impact op andere SDG’s niet meegenomen.”, stelt Stegeman. “Terwijl het natuurlijk gaat om de totale impact van een belegging.’’
Stegeman stelt dat de keuze voor een bepaalde belegging niet altijd de meest voor de hand liggende kan lijken. Stegeman: “Bij Triodos begint de selectie met de eis dat een belegging of investering een positieve impact moet hebben. De focus ligt daarbij op bedrijven die bijdragen aan een van de zeven transitiethema’s. Stap twee is dat bedrijven aan onze strikte duurzaamheidscriteria moeten voldoen. Daar kunnen soms op het oog onverwachte beleggingen uit naar voren komen. We beleggen bijvoorbeeld in Toyota, dat nog steeds veel verbrandingsmotoren van de band laat rollen, maar dat doen we omdat het bedrijf een geloofwaardige, duurzame strategie heeft die gezien de schaal van het bedrijf bijdraagt aan een substantiële positieve impact.’’
De SDG’s vormen niet altijd een duidelijk kompas voor beleggers, weet ook Stegeman. De doelen kunnen zelfs met elkaar in tegenspraak zijn. “Het is belangrijk om die spanning te onderkennen”, stelt Stegeman. “Je hebt hier te maken met een beleidsagenda, geen beleggingsagenda. Het is daarom belangrijk om ook vast te houden aan de eigen impactdoelen. Als we daarbij iets afwijken van de VN-doelen, dan is dat maar zo. Zolang je het maar kunt uitleggen.”
Kijk vooruit, niet naar rendementen uit het verleden
Het is van belang om vooruit te kijken, stelt Stegeman, terwijl veel beleggers nog afgaan op rendementen uit het verleden. “Data zijn veelal backward looking en vertellen niet het hele verhaal. Je kunt niet alleen afgaan op gegevens uit het verleden. De rendementen zullen de komende 15 jaar in ieder geval lager zijn dan in dat verleden.”
Beleggers zullen bij de selectie bij bedrijven in ieder geval meer oog moeten hebben voor risico’s waarmee ze nog niet eerder werden geconfronteerd. Risico’s zoals de aanpak van klimaatverandering en de transitie naar een nieuwe duurzame economie. “Deze zullen een grote impact op het rendement hebben. Nu nog gelden die factoren als onzeker en worden ze niet meegenomen in veel rendementsmodellen”, aldus Stegeman.
Als er uit de coronacrisis een les te leren is, is dat volgens Stegeman dat er toegevoegde waarde zit in beleggen met oog voor de impact op mens en milieu. “Verder is duidelijk dat de langetermijnverwachtingen voor het rendement neerwaarts bijgesteld zullen moeten worden. Bij de risico’s zullen niet-financiële risico’s, zoals deze pandemie, steeds belangrijker worden. Dit heeft gevolgen voor de buffers die bedrijven aanhouden en bijvoorbeeld hoe ze hun toeleveringsketen inrichten. ”
Bij impactbeleggen ten slotte, zullen private partijen een belangrijkere rol gaan spelen. Simpelweg omdat overheden veel geld uitgeven voor de aanpak van covid-19 en uiteindelijk weer zullen moeten gaan bezuinigen, zo stelt Stegeman. Zijn tip voor duurzame beleggers: “Kijk naar de bedrijven in je beleggingsportefeuille. Zijn dat echt bedrijven die voor een duurzame wereld zullen zorgen? Zo hebben wij bijvoorbeeld een voorkeur voor Danone boven Nestlé, omdat de eerste echt een bio-bedrijf wil worden en dat zie je ook aan de producten. Sta dus stil bij waarin je belegt. Ja, dat kost tijd, maar je stopt er immers ook je geld in.”
Download het vision paper en sta eens stil bij waarin je nog meer kunt beleggen!