Federica Masut, Investment Strategist - Financiering vormt de basis voor en speelt een zeer belangrijke rol in onze economie.
Kapitaal de goede kant op laten stromen, zodat de juiste stakeholders hiervan profiteren, en inzet van de juiste instrumenten kunnen een verschil maken bij het bouwen van een duurzame en rechtvaardige economie, maar binnen het bestaande financiële systeem gebeurt dit maar zelden. Impactbeleggers willen ervoor zorgen dat financiering niet langer een deel is van het probleem, maar een deel wordt van de oplossing.
De financiële wereld pompt elke dag enorme hoeveelheden geld rond, waarmee bijvoorbeeld wordt geïnvesteerd in schadelijke industrieën en fossiele brandstoffen of ongelijkheden worden versterkt doordat vermogen via secundaire markten wordt ingezet om een zo hoog mogelijke winst op korte termijn te behalen ten koste van waardecreatie op lange termijn. Dit heeft allemaal nog maar weinig meer te maken met de reële economie. En wanneer er wel een link is met de reële economie, dan wordt er meestal geen rekening gehouden met het soort economie dat we willen opbouwen. Hoe meer je hierover nadenkt, hoe meer je je realiseert hoeveel er moet gaan veranderen in de manier waarop de financiële sector waarde creëert voor slechts een enkeling en dit onttrekt aan het overgrote deel van de bevolking.
“Beleggen is een commitment aan de toekomst”
Winst op korte termijn tegenover verandering op lange termijn
Afgezien van de meest speculatieve benaderingen, wordt bij ‘traditioneel’ duurzaam beleggen uiteindelijk niet echt een heel geavanceerde aanpak toegepast: de financiële instrumenten en beleggingsanalyses lijken misschien geavanceerd, maar uiteindelijk gaat het streven van beleggers niet verder dan het realiseren van een ‘adequaat’ voor risico gecorrigeerd financieel rendement op korte termijn. Duurzaamheidskwesties worden slechts vertaald in financiële risico’s op korte termijn.
De prioriteit die wordt gegeven aan financiële winst op korte termijn is door de jaren heen bepalend geweest voor de inrichting van de sector en elke instelling die op dit gebied actief is heeft te maken met en wordt beperkt door rendementsverwachtingen. Tegelijkertijd is dit duidelijk van invloed op de besluitvorming van bedrijven, die hierdoor worden gedwongen om toe te geven aan de voorkeuren van beleggers - vaak ten koste van de duurzaamheid van de activiteiten op lange termijn. Deze benadering is zo ingesleten, met gevestigde mechanismen, dat er veel moeite en ook veel moed voor nodig is om de noodzakelijke U-bocht te maken en deze mindset om te buigen. Maar dit moet wel gebeuren als we onze economie willen heroverwegen en resetten - om te beginnen met een meer bewuste vermogensallocatie en rendementsverwachtingen. Impactbeleggers hebben de eerste stappen in een nieuwe richting gezet. Bij impactbeleggen moet weliswaar nog steeds rekening worden gehouden met de rendementsverwachtingen van de markt, maar wordt wel actief gestreefd naar evenwicht tussen risico’s en rendement, met de intentie om nu te investeren in positieve verandering op lange termijn.
“Een veerkrachtiger, duurzamer en rechtvaardiger economie klinkt als een goede investering”
Laat dit duidelijk zijn: dit betekent geen totale revolutie, maar is een eerste, beslissende, stap op weg naar een meer radicale verandering binnen de financiële sector waardoor we eindelijk kunnen gaan beleggen om goed te doen. Zoals Tim Jackson, econoom en hoogleraar duurzame ontwikkeling onlangs aangaf in een gesprek met onze Chief Investment Strategist, Hans Stegeman: het concept van beleggen zelf moet opnieuw tegen het licht worden gehouden. Het idee dat beleggen een manier is om (financiële) winst te behalen moet plaats gaan maken voor het idee dat beleggen een ‘commitment aan de toekomst’ is.
Dit artikel is het eerste deel van een langer artikel uit onze thema-serie ‘Reset the Economy’, waarin wij in een aantal artikelen en podcasts de contouren van een duurzame economie en de wegen om daar te komen verkennen. In deel II van dit artikel gaan we nader in op wat nodig is om de noodzakelijke reset van beleggen te bewerkstelligen en hoe het ‘nieuwe’ beleggen eruit kan zien.
Bezoek de website van Triodos Investment Management en lees meer over onze thema-serie ‘Reset the Economy’.