Het jaar 2022 zit er bijna op, een uitstekend moment om de balans op te maken. Vanuit het perspectief van Triodos Investment Management kijk ik dan vooral of we nog goed op koers liggen. Hoe het staat met onze missie om een transitie naar een duurzame samenleving en economie te realiseren. Dan heb ik het over de langetermijnvisie om toekomstige generaties, waaronder ook mijn kinderen en kleinkinderen een leefbare wereld na te laten.
Kijk ik terug op het afgelopen jaar kan ik niet anders dan concluderen dat het een bijzonder turbulent en ingrijpend jaar is geweest. We zijn geconfronteerd met een vreselijke oorlog in Oekraïne, hoge inflatie, sterk gestegen energieprijzen en een wereld die zich schrap zet voor een mogelijke recessie. Hopelijk leiden de barsten in het economische systeem tot een groter besef van de noodzaak om dit systeem te vervangen met een nieuw duurzaam alternatief. De spanningen hebben een enorme impact gehad op de financiële markten en op het sentiment onder beleggers. Koersen kleurden rood en beleggingsfondsen zagen wereldwijd kapitaaluitstromen.
Bij zulke omstandigheden kun je als belegger je duurzame langetermijnvisie even uit het oog verliezen. Echter, duurzame segmenten groeiden tegen de stroom in. Het Global Impact Investing Network (GIIN) berekende onlangs dat impactbeleggingen inmiddels door de grens van 1000 miljard dollar zijn geschoten (1164 miljard). In Europa zagen artikel 9 fondsen – het meest duurzame label op basis van nieuwe Europese regelgeving (de SFDR en de EU Taxonomy) – dit jaar een netto-instroom. Ondanks alles vind ik dit toch bemoedigend.
De urgentie is groot, maar er zijn oplossingen
Als ik echter kijk naar de omstandigheden in onze wereld, ziet het er niet goed uit. We voelen inmiddels allemaal de gevolgen van klimaatverandering en weten dat alleen een energietransitie dat tij kan keren. Veel mensen kampen met honger, ziekte en armoede. Het valt me zwaar om te moeten constateren dat na een periode van armoededaling, we weer stijgende armoede zien. Wereldwijd staat de biodiversiteit onder enorme druk, met dramatische gevolgen voor mens, dier en milieu. Terwijl ik dit schrijf zitten we in de laatste dagen van de COP15 waar landen en organisaties oplossingen proberen te vinden voor het dramatische verlies aan biodiversiteit. De urgentie is groot.
Tegenover oorzaken voor de problemen – sociale ongelijkheid, kortetermijndenken, het blinde geloof in ongebreidelde economische groei – zet Triodos IM, samen met al onze collega’s en partners een duurzame langetermijnvisie neer. Door voortdurend aandacht te vragen voor de uitdagingen, oplossingen te signaleren en die ook te financieren. Samen met gelijkgestemde beleggers. Want oplossingen zijn er wel degelijk, je moet ze alleen wel toepassen.
Wat dat laatste betreft hebben we nog een weg te gaan. Zoveel blijkt wel uit het recente onderzoek naar artikel 9 fondsen van Follow the Money: Maar liefst de helft van deze fondsen belegt nog altijd in olie en gas. Ik vind dat een schokkende conclusie. Je kunt niet iets als duurzaam presenteren en vervolgens toch in olie en gas beleggen. Je bedondert daarmee in feite beleggers die voor een duurzame wereld kiezen. Daarbij beschadig je ook nog eens een duurzame classificatie waarop beleggers zouden moeten kunnen vertrouwen.
Laten we samen nog scherper inzetten op verduurzaming en transitie
We zien nu ook een beweging dat veel partijen die hun fondsen eerder als artikel 9 positioneerden, dit nu afzwakken naar artikel 8. Voortschrijdend inzicht of de conclusie dat er toch wel veel bij komt kijken om aan de artikel 9 verplichtingen te voldoen? Ik vind het teleurstellend om dit te zien. Dan zie je toch hoe belangrijk intentie is. Als je de intentie hebt duurzamer te beleggen, dan zet je een tandje bij! Je doet geen stap terug.
Helaas worden er nog veel compromissen gesloten, waarbij duurzaamheid het aflegt tegen gewin op de korte termijn. Bedrijven blijven lobbyen voor kortetermijnbelangen en ook politici denken aan het stemhokje. Ook consumenten staan nu voor lastige keuzes. Moet je nu investeren in zonnepanelen? Neem ik niet te vaak het vliegtuig? Hebben we echt zoveel cadeaus onder de kerstboom nodig? Uit ervaring weet ik dat je met een elektrische auto voortdurend overzicht moet hebben van laadpalen. Het is stressvol om ergens in een koude polder naar een laadpaal te moeten zoeken. De laad-infrastructuur in Nederland ligt echter inmiddels op een hoog niveau, en het zal nog veel beter worden. Dankzij investeerders met een langetermijnvisie.
In 2023 gaat Triodos IM nog scherper op transitiethema’s inzetten. Beurzen mogen volatiel blijven, wij houden ons aan onze koers om daar te zijn waar we de meeste impact hebben.
Net als ruim 40 jaar geleden blijven we in de voorhoede opereren waar we het verschil kunnen maken, waar we de transitie naar een duurzame samenleving en economie kunnen versnellen. Doordat we samen met onze beleggers die voortrekkersrol oppakken, zullen anderen volgen: nieuwe duurzame beleggers, maar ook andere bedrijven uit de financiële sector.
Samen kunnen we de wereld veranderen. De transitie naar een duurzame en leefbare wereld ligt dan binnen handbereik, daar ben ik van overtuigd.