Dit bericht is van BlackRock

Infrastructuur groeit uit tot het zwaartepunt van private markten

Infrastructuur groeit uit tot het zwaartepunt van private markten

Aan de hand van drie structurele en wereldwijde trends groeit infrastructuur de komende jaren uit tot een van de centrale thema’s op private markten. Dat verwacht BlackRock. Infrastructuur biedt langetermijn beleggingskansen met stabiele rendementen, die zich relatief onafhankelijk van economische cycli ontwikkelen.

De trends zijn in drie D's te vangen: decarbonisering, digitalisering en decentralisering. Tezamen zetten ze de toon de komende jaren - decennia wellicht - in dominante economische sectoren zoals de energiesector, telecommunicatie, transport & logistiek en utiliteitsbouw. Infrastructuur wordt dan een beleggingscategorie waar geen belegger meer omheen kan, zo stelt BlackRock. Zeker niet omdat de trends ondersteund worden door technologische innovatie en zich snel aanpassende consumentenvoorkeuren.

Bovendien jagen overheden deze ontwikkelingen aan met grootscheepse investeringsprogramma’s. In de EU gaat het met name om REPower EU, het plan van de Europese Commissie om voor 2030 onafhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen uit Rusland. Dat gaat tot 2027 gepaard met 210 miljard euro aan extra investeringen. (https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/european-green-deal/repowereu-affordable-secure-and-sustainable-energy-europe_en) In de VS werd in 2022 de Inflation Reduction Act aangenomen, waarin een bedrag van 370 miljard dollar is opgenomen voor investeringen in energie en het tegengaan van klimaatverandering. (https://www.whitehouse.gov/cleanenergy/inflation-reduction-act-guidebook/)

Decarbonisering, het inperken van CO2-emissies, staat centraal in alle klimaatplannen die overheden en bedrijfsleven opstellen in het kader van het Akkoord van Parijs uit 2015 en de latere versies daarvan. Het streven om de opwarming van de aarde in ieder geval te beperken tot 1,5 graden Celsius in 2050 heeft gevolgen voor praktisch elke economische sector, met uiteraard de energiesector als dynamisch middelpunt. De transitie van fossiele naar duurzame energiebronnen gaat echter veel verder dan alleen het bouwen van wind- en zonneparken. Zo brengen het afvangen van emissies, het ontwikkelen van schone brandstoffen en elektrificatie in het algemeen grote veranderingen met zich mee. Transportsystemen, zoals elektriciteitsnetwerken, krijgen een volledige make-over, inclusief nieuwe (op)laad- en opslaginfrastructuur. Ook het streven naar een circulaire economie zal met massale infrastructurele investeringen gepaard gaan, met name om het hergebruik van afval en het reinigen en hergebruik van water uit te breiden.

Ook digitalisering, de tweede D, heeft een sterke infrastructurele component. Die heeft in eerste instantie vooral betrekking op de telecomsector, die voortgaat met de aanleg van (glasvezel)netwerken en zendmasten. Maar ook de bouw van datacentra - in allerlei soorten en maten - vergt grote investeringen, terwijl parallel daaraan de voortdurende ontwikkeling van nieuwe software en digitale diensten voor het gebruik van al deze infrastructuur om investeerders vraagt. Uiteraard hangt deze trend nauw samen met eerstgenoemde trend, decarbonisering: minder reizen, thuis werken, de ontwikkeling van smart homes, het gebruik van smart grids et cetera, leiden allemaal tot minder uitstoot van CO2.

Ten slotte ziet BlackRock aanzienlijke beleggingskansen in de trend van decentralisering met betrekking tot infrastructuur: het gegeven dat zowel overheden als ondernemingen zich bij hun kernactiviteiten willen houden en daarom geïnteresseerd zijn in het afstoten of verzelfstandigen van infrastructurele ‘nevenactiviteiten’. Dat biedt kansen voor beleggers, bijvoorbeeld als een chemisch bedrijf dat (delen van) een haven bezit die assets wil verkopen. Of als een overheid de exploitatie van wegen, bruggen, tunnels of luchthavens wil uitbesteden. Een ander voorbeeld is de grootschalige plaatsing van zonnepanelen op daken van woningen: de bewoners zullen die panelen misschien niet zelf willen aankopen en in dat geval kan een - door beleggers te financieren - leaseconstructie uitkomst bieden.

Deze drie trends maken wel duidelijk dat private infrastructuur een verre van uniforme beleggingscategorie is. Los van het gegeven dat de projecten, ondernemingen en technologieën waar het hierom gaat betrekking kunnen hebben op praktisch alle onderdelen van onze samenleving, moeten beleggers ook oog hebben voor de fase waarin die verschillende beleggingskansen zich bevinden. Havens, vliegvelden, tolwegen, datacentra, elektriciteitsnetwerken en wind- en zonneparken worden al gezien als core infrastructuur. Talloze andere projecten en technologieën (bijvoorbeeld energieopslag en glasvezelnetwerken) zijn eerder te kenmerken als 'value add infrastructure'.

Maar ook als de kennis en expertise er is van de volwassenheidsstadia die infrastructurele projecten doorlopen, kunnen de vooruitzichten per segment behoorlijk verschillen. Zo maant BlackRock tot voorzichtigheid rond bijvoorbeeld traditionele logistiek, traditionele infrastructuur zoals wegen en bruggen en - als het om decarbonisering gaat - om op zichzelf staande waterstofprojecten. Anderzijds benoemt de vermogensbeheerder een aantal aantrekkelijke segmenten, bijvoorbeeld de elektrificatie van transport, datacentra en gespecialiseerde logistiek, met name rond voeding.

Risico's en kansen: BlackRock is ervan overtuigd dat infrastructuur de komende jaren een van de dominante thema’s op private markten wordt. Van de 322 miljard dollar die deze vermogensbeheerder namens klanten in Alternatives belegt, gaat nu al ongeveer 49 miljard dollar naar deze categorie, verdeeld over een breed scala aan thema's en  volwassenheidsstadia. Wilt u meer weten? Lees voor meer informatie
 

Meer artikelen lezen?
Infrastructuur brengt veerkracht in het portfolio
 

Risicowaarschuwingen
Beleggingsrisico. De waarde van beleggingen en de opgebrachte inkomsten kunnen variëren. Het is niet zeker dat u uw oorspronkelijke inleg terugontvangt.
Dit is een marketinguiting.
In het verleden behaalde resultaten geven geen betrouwbare indicatie van het huidige of toekomstige rendement en dienen niet als enige criterium te worden genomen bij de selectie van een product of strategie.
Veranderingen in de wisselkoersen van valuta’s kunnen ertoe leiden dat de waarde van beleggingen stijgt of daalt. Deze schommelingen kunnen bijzonder sterk zijn bij een fonds dat blootstaat aan een hogere volatiliteit en de waarde van een belegging kan plotseling en zeer sterk dalen.
De fiscale regelgeving waaraan beleggingen onderworpen zijn en de hoogte van de belasting kunnen in de loop der tijd wijzigen.
BlackRock kan op elk moment besluiten een fonds niet langer aan te bieden.
Belangrijke informatie
Dit materiaal is alleen bestemd voor professionele beleggers (volgens de definitie van de MiFID-richtlijn). Andere personen dienen niet op de hier geboden informatie te vertrouwen.
Dit artikel is geschreven in opdracht van BlackRock (Netherlands) B.V., dat een vergunning heeft verkregen en onder toezicht staat van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). Officiële zetel: Amstelplein 1, 1096 HA, Amsterdam, tel: 020 – 549 5200 /+31 20 549 5200. Ingeschreven in het handelsregister onder nr. 17068311. Om u te beschermen worden telefoongesprekken doorgaans opgenomen.
© 2023 BlackRock, Inc. Alle rechten voorbehouden.

MKTGH0623E/S-2974988